מהפכת ה-RWA: הנדל״ן, הזהב והאג״ח נכנסים לעולם הקריפטו
כותב: אלון סלע, אנליסט בלוקצ'יין
עולם הקריפטו, שעד לא מזמן נתפס כמרחב דיגיטלי מנותק מהמציאות, מתחיל כיום לפתח קשרים הדוקים יותר עם העולם הפיזי. נכסים אמיתיים, הן מוחשיים והן בלתי מוחשיים, מקבלים כעת ייצוג דיגיטלי על גבי הבלוקצ'יין, מה שמוביל לשינוי משמעותי במבנה הכלכלה הדיגיטלית. התפתחות מרתקת זו נקראת RWA (Real World Assets) – נכסים מהעולם האמיתי המיוצגים בטכנולוגיית הבלוקצ'יין.
במאמר זה, נדון מהו RWA, איך הוא משתלב בעולם הקריפטו, מהם היתרונות והאתגרים הגלומים בתהליך, וננסה להבין את העתיד של התחום.

מה זה RWA?
RWA הוא תהליך של טוקניזציה – הפיכת נכס פיזי או לא מוחשי לאסימון דיגיטלי (טוקן) שנשען על רשת בלוקצ'יין. טוקן זה מייצג את הנכס הפיזי ומאפשר לסחור בו ביעילות ובמהירות, תוך שמירה על שקיפות ואבטחה. נכסים אלו יכולים לכלול:
נדל"ן: השקעה חלקית בנכסים כמו דירות או מבנים מסחריים.
סחורות: זהב, כסף, נפט או תוצרת חקלאית.
אגרות חוב: אג"ח ממשלתיות או קונצרניות.
אומנות ופריטי אספנות: יצירות אמנות נדירות, אובייקטים אספניים.
קניין רוחני: פטנטים, זכויות יוצרים.
חשבונות חייבים: חובות של עסקים או גופים פיננסיים.
המכנה המשותף לכל הנכסים האלה הוא שהם קיימים בעולם הפיזי, וכעת הם מקבלים "תעודת זהות דיגיטלית" על גבי הבלוקצ'יין, שמאפשרת לסחור בהם, לחלקם ולהשתמש בהם במסגרת הכלכלה הקריפטוגרפית.
ההשלכה של הוספת RWA לעולם הקריפטו יכולה להיות עצומה בכמה תחומים חשובים:
יציבות וגיוון
הקריפטו המוכר לנו, כמו ביטקוין ואת'ריום, ידועים בתנודתיות הרבה שלהם. ההוספה של נכסים יציבים יותר, כמו נדל"ן או סחורות, יכולה לעזור להוריד את רמות התנודתיות ולהפוך את שוק הקריפטו ליותר יציב. הדבר הזה עשוי למשוך משקיעים שמחפשים יציבות לצד החדשנות.
נזילות מוגברת
נכסים שבעבר היו קשים למסחר או לא נזילים (כמו נדל"ן או יצירות אמנות) הופכים כעת לזמינים יותר. טוקניזציה מאפשרת לנהל את הנכסים הללו בצורה נזילה הרבה יותר, ואף להחזיק בהם באופן חלקי, כך שמסחר בהם נעשה הרבה יותר נגיש.
נגישות רחבה יותר
שוקי נדל"ן, אומנות ויתר הנכסים המסורתיים יכולים להיראות רחוקים ובלתי נגישים למשקיעים קטנים. טוקניזציה מאפשרת להם לגשת להשקעות כאלו עם סכומים קטנים יותר, בכך שהיא מחלקת את הנכס לחלקים קטנים (טוקנים) שניתן לרכוש בקלות יחסית.
מהירות ויעילות
לא עוד ניירת מסורבלת, הליכים משפטיים או עיכובים במערכות פיננסיות. עם טוקנים על בלוקצ'יין, כל העברת בעלות, סחר והשקעה מתבצעת במהירות ובאופן יעיל, תוך שימוש בתשתיות טכנולוגיות מתקדמות שחותכות בירוקרטיה ופסיליטטוריות את העסקאות.
אינטגרציה עם DeFi
RWA לא רק שמוסיפים יציבות לשוק, הם גם יכולים להשתלב בצורה חכמה בפרוטוקולים של DeFi. טוקנים המייצגים נכסים פיזיים יכולים לשמש כבטחונות להלוואות או לשמש להשגת תשואה בפלטפורמות מבוזרות, מה שמגביר את השימושיות של תחום זה.
אתגרים וסיכונים
על אף היתרונות הברורים, חשוב להבין שישנם גם אתגרים לא מבוטלים בשילוב RWA עם טכנולוגיית הבלוקצ'יין:
-
רגולציה לא אחידה: כל מדינה עדיין מפתחת את הגישה שלה לנושא זה. קיים חוסר בהירות סביב דרישות רגולטוריות ותנאים עבור טוקני RWA.
-
אבטחת הקשר לנכס הפיזי: כיצד ניתן להבטיח שהטוקן אכן מייצג את הנכס הפיזי בצורה נכונה ושהנכס לא נעלם או משתנה באופן בלתי מורשה? תיאום ושקיפות הם קריטיים בהיבט הזה.
-
מורכבות טכנולוגית: יצירת תשתית טכנולוגית שתאפשר אינטגרציה מלאה בין נכסים פיזיים לטכנולוגיית בלוקצ'יין, תוך שמירה על אופטימיזציה ויעילות, היא אתגר טכנולוגי לא קטן.
-
הערכת שווי: קביעת שווי הנכסים המיוצגים על בלוקצ'יין עשויה להיות אתגר, במיוחד במקרים של תנודות בשוק הנכסים הפיזיים, דבר שיכול להשפיע על ערך הטוקנים.
דוגמאות לפרויקטים בתחום RWA
המהפכה של RWA כבר בעיצומה, וישנן מספר פלטפורמות ופרויקטים המובילים את המהלך הזה:
-
RealT – מאפשרת להשקיע בחלקי נכסי נדל"ן בארה"ב באמצעות טוקנים.
-
Centrifuge – מיזם שמאפשר טוקניזציה של חשבונות חייבים, ומשלב אותם בעולם ה-DeFi.
-
Maple Finance – פלטפורמה להלוואות בריבית גבוהה המבוססת על RWA.
-
Securitize – מספקת פתרונות מוסדיים לטוקניזציה של נכסים פיננסיים.
Ondo Finance – מייצגת אג"ח ממשלתיות בעסקאות DeFi ומספקת יציבות בשוק.
מה יהיה בעתיד של RWA?
לפי תחזיות בשוק, תחום ה-RWA עשוי להתפשט ולהגיע לכמה טריליוני דולרים בעשור הקרוב. ככל שהרגולציה תתייצב, נוכל לראות יותר נכסים מהעולם האמיתי עוברים תהליך של טוקניזציה, ובכך מגשרים על הפער בין עולם הקריפטו לעולם המסורתי. השילוב הזה צפוי לפתוח אפיקים חדשים להגדלת יציבות השוק, ותשואות למשקיעים, ולקדם את אימוץ הקריפטו באופן נרחב יותר.
סיכום
הכניסה של RWA לעולם הקריפטו יכולה לשנות את התמונה בצורה דרמטית. מדובר באפשרות לשלב נכסים פיזיים ויציבים עם טכנולוגיית בלוקצ'יין, וכך להציע פתרונות חדשניים, נזילים ונגישים יותר בשוק הקריפטו. על אף האתגרים הרבים, המגמה הזו בהחלט מראה פוטנציאל עצום.
-
אנחנו בשולקין רו"ח, מיסוי קריפטו ורגולציה, מעדכנים את הלקוחות שלנו באופן תמידי על השינויים והחידושים בשוק.
בינתיים, אתם מוזמנים לקרוא את המאמר הבא שלנו על Flashbots ודרכים נוספות להקטין את ההשפעות השליליות של MEV.
ליצירת קשר השאירו הודעה